Psykiatrisjuksköterskor ska bemanna ny akutbil

Stockholm blir först i landet med eget utryckningsfordon för psykiskt sjuka. Prio ett för den nya akutbilen är att åka ut vid suicidhot.
Två erfarna psykiatrisjuksköterskor och en ambulanssjukvårdare ska bemanna akutbilen vid larm. Det viktigaste är att komma ut på plats när någon hotar att begå självmord eller har uppmärksammats av andra. Patienten kommer på det viset att träffa specialistsjuksköterskor direkt på platsen.
Får inte kallas ambulans
– En annan fördel är att avstigmatisera psykiatrin. Det är stor skillnad på om det kommer en sjukvårdsakutbil eller en polisbil och hämtar någon hemma, när grannar kan se, säger Fredrik Bengtsson, projektledare och enhetschef för den psykiatriska länsakuten i Stockholm vid Sankt Görans sjukhus.
Den nya psykiatriska akutbilen ser ut som en vanlig ambulans men får inte kallas det då den saknar bår. De patienter som behöver ligga ned på grund av sitt medicinska tillstånd kommer fortfarande hämtas med vanlig ambulans. Bilen kommer att ingå i det prehospitala nätet och bara gå att larma via 112.
Lyckat pilotprojekt
Projektet är tvåårigt och budgeten 11 miljoner kronor. Bakgrunden är ett lyckat pilotprojekt där sjuksköterskor följde med polisen vid liknande utryckningar. Stockholms länsakut har även haft kunskapsutbyte med Norge, som har psykiatriska akutbilar på flera ställen.
Fredrik Bengtsson är själv psykiatrisjuksköterska och tror att de som ska anställas behöver ha bred erfarenhet både från akutpsykiatrin och missbruksvården.
– Det krävs vana och intresse att arbeta utanför institutionerna, och istället åka ut på gator och till patienternas hem. Det viktigaste blir personlig lämplighet, säger han.