Psykiatrisk rehabutbildning gav nytt tänkesätt

Rehabiliteringen ska ske på klientens villkor och det ska vara lätt och gå snabbt att komma till oss, säger psykiatrisjuksköterskan Stefan Hansen i Laholm som i kväll blir certifierad rehabiliterare.

De är 21 personer från socialtjänst och psykiatri i Halland som har utbildats till rehabiliterare enligt en metod utvecklad vid Center for Psychiatric Rehabilitation vid Boston University.

– Genom ett mer coachande och offensivt arbete kan vi hjälpa patienten till förändring. Det ger livskvalitet för den enskilde, men också stora samhällsekonomiska vinster, säger Camilla Bogarve som leder det rehabiliteringsprojekt som utbildningen är en del av.

Traditionell psykiatrisk rehabilitering utgår från ett stödjande förhållningssätt där patientens möjlighet att återhämta sig har ansetts små. Men numera visar forskning att uppåt två tredjedelar av patienterna gör det.

– I Halland utgår vi från en vision om återhämtning. Våra rehabiliteringsinsatser ska förmedla hopp och vi betonar den enskildes makt att påverka och själv styra sitt liv, förtydligar Camilla Bogarve.

På klientens villkor

Rehabiliteringsprocessen består av delarna boende, utbildning, arbete och fritid. Den är manualbaserad, något som gör rehabiliteringen strukturerad och likriktad, och kursdeltagarna har lärt sig både teknik och förhållningssätt. De har också fått öva på rehabiliteringssamtal tillsammans med ?träningsklienter?, ett 40-tal brukare som också certifieras i kväll.

– Jag har helt ändrat mitt tänkesätt. Förr var det alltid någon annan som sa till klienten när det var dags att ta nästa steg, nu ser han själv vad han behöver utifrån de diagram vi tar fram i våra samtal och sedan hjälps vi åt med det, säger psykiatrisjuksköterskan Stefan Hansen, en av dem som blir certifierad rehabiliterare i dag.

Han arbetar på Psykrehab i Laholm som redan i fjol, som första enhet i länet, började arbeta enligt den nya modellen.

– Parallellt med att jag har gått utbildningen har vi utvecklat vår arbetsplats med en av lärarna som handledare. I dag har vi 25 klinter men vi ser att vi kan ta emot fler.

Klienten äger materialet

Hittills har de flesta kommit till rehabteamet via öppenpsykiatrin men det går lika bra att själv ta kontakt, eller gå via anhöriga, socialtjänsten eller försäkringskassan.

Efter att ha fått information om vad teamet kan erbjuda får klienten tid att fundera om han vill ha den hjälpen eller inte. Först efter det tar teamet reda på mer om vad han vill ha hjälp med och bestämmer vem av de tre i teamet som ska ta sig an klienten.

Någon kanske vill ha ett eget boende. Då får han hjälp med att reda ut vad för sorts boende som skulle vara bäst och hjälp med att kontakta olika hyresvärdar.

– Mitt uppdrag är att hjälpa klienten med det han vill ha hjälp med. Jag går sida vid sida med honom, vi hjälps åt att skaffa de redskap han behöver. Han äger materialet och allt sker på hans villkor. Det är det som är tjusningen med det här arbetssättet, säger Stefan Hansen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida