”Råd om salt stämmer inte”
Livsmedelsverkets rekommendation om att halvera intaget av salt är onödig, enligt den största studien hittills.
För mycket salt är en känd hälsorisk, bland annat kan blodtrycket öka, och genomsnittssvensken äter dubbelt så mycket salt i förhållande till den rekommendation som gäller i dag. Men en ny studie ifrågasätter om man verkligen behöver hålla igen på saltet. I själva verket tycks det vara så att svenskarna redan ligger på rätt nivå, det vill säga 10-12 gram koksalt vilket motsvarar 4-5 gram natrium.
Rekommendationen kan vara skadlig
Livsmedelsverkets rekommendation om ett dagligt intag på högst 6 gram bordssalt (2,3 gram natrium) är så låg att den till och med kan vara farlig. Lite salt hör visserligen ihop med ett något lägre blodtryck men samtidigt är ett för lågt natriumintag skadligt, enligt forskarna från Sahlgrenska akademin som i 4 år har följt över 100 000 personer i 18 länder, varav drygt 4 000 från Västsverige.
– Detta är en av de mest ambitiösa studier som gjorts vad gäller effekterna av människors saltintag över tid, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Manar till försiktighet
Forskarna höjer dock ett varningens finger för allt dolt salt som finns i exempelvis bröd och färdigmat och studien ändrar inte det faktum att ett för högt intag ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom. Äldre människor som redan har högt blodtryck och äter mycket salt är en riskgrupp och ska även i fortsättningen vara försiktiga med sitt saltintag. Mycket frukt och grönt är bra för alla eftersom kaliumsaltet som de innehåller har en balanserande effekt på saltintaget.
Två rapporter ur studien, The prospective urban rural-studien, Pure, publiceras i dag i New England Journal of Medicine.