Rätt fett viktigt för att undvika diabetes

Att välja fleromättat fett minskar risken för leverförfettning som bidrar till typ 2-diabetes. Det visar en oberoende koststudie gjord av Uppsalaforskare.
Fett i levern har starkt samband med ämnesomsättningsrubbningar som förhöjda blodfetter och sämre förmåga att reglera blodsockret. Därför antas det också bidra till typ 2-diabetes.
Att ökad mängd fett i levern är kopplat till stora mängder fett och socker i kosten är känt sedan tidigare, men för första gången har forskare nu visat att typen av fett spelar roll: Fleromättat fett minskar leverförfettningen hos personer med bukfetma. Och det oavsett om de går ner i vikt eller inte.
Två slags fett jämförda
Studien publiceras i majnumret av den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition av forskare vid Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet. Med magnetkamera har de undersökt hur olika slags fett i kosten påverkar mängden leverfett.
67 kvinnor och män med bukfetma lottades till att under tio veckor antingen äta en kost rik på fleromättade fetter från solrosolja, eller en kost rik på mättade fetter från animaliska livsmedel som till exempel smör. I övrigt skilde sig kosten inte åt. Deltagarna skulle också hålla kroppsvikten och andra levnadsvanor oförändrade.
Fleromättat fett bäst
Resultaten visa att båda grupperna hade oförändrad vikt efter tio veckor, men gruppen som fick äta fleromättat fett hade minskat mängden leverfett med upp till en tredjedel jämfört med gruppen som åt mycket mättat fett.
Fleromättat fett ledde även till förbättrade blodfetter samt tecken på förbättrad känslighet för insulin och minskad inflammation i kroppen.
– Att gå ner i vikt minskar mängden fett i levern, men dessa nya resultat visar att även kostens sammansättning är av betydelse för att minska fettet i levern hos personer som inte går ner i vikt, säger docent Ulf Risérus.
Oberoende studie
Forskarnas slutsats är att det kan vara värt att se över matens fettkvalitet och byta ut en del fett från exempelvis smör och kött mot fleromättade växtfetter för att förebygga fettlever och på längre sikt möjligen även typ 2-diabetes.
Studien genomfördes helt oberoende av livsmedelsföretag, och finansierades av forskningsrådet FAS.