Reflekterat

Min dotter vill köpa sig ett marsvin. Visst, helt ok! Men det är nog bäst att börja med att läsa på lite först.

4 januari 2008

Innan dess måste dock pappan, det vill säga min före detta man, få säga sitt så att han är med på inköpet. Marsvinet kommer ju att flytta med vår dotter varannan vecka. Vi har några diskussioner fram och tillbaka, men det slutar med att hon visst ska få sitt marsvin. Så vi börjar läsa och höra oss för och inser att nuförtiden bör man ha två stycken marsvin tillsammans – annars trivs de inte! De är för mycket ensamma om man jobbar heltid och inte är hemma så mycket.
Min dotter säger: »Mamma, det behöver vara två marsvin tillsammans, annars dör de av sorg…« En mycket klok dotter som förstår vikten av social samvaro…
Vi köper alltså två jättesöta marsvin, men under denna tid associerar jag till när jag ville börja skriva på min C-uppsats. (Jag tog sjuksköterskeexamen 1999 och har »bara« skrivit en B-uppsats.)

Ämnet som jag vill(e) skriva om var: Social isolering för människor med psykiska funktionshinder. Syftet/frågeställningen skulle vara i stil med: Vad kan man som sjuksköterska göra för att hjälpa psykiskt funktionshindrade personer att bryta sin sociala isolering? Det gick inte att skriva om det ämnet. Dels var det tveksamt om det är omvårdnad. Vilken omvårdnadsåtgärd skulle man applicera? Dels var det ytterst tveksamt om det fanns någon forskning i ämnet. Jag gjorde i alla fall en Internetsökning på prov men insåg att det fanns i stort sett inget publicerat på detta område inom omvårdnad!

Däremot hittade vi massor dokumenterat och skrivet – både böcker och på Internet – som alltihop bekräftade att man bör ha två stycken marsvin tillsammans för att de inte ska må dåligt av ensamheten… Det finns alltså mer skrivet/forskat på marsvinens ensamhet än om social isolering hos människor med psykiska funktionshinder och vad det betyder för hälsan, livskvaliteten och till och med kanske livslängden… Men visst ser vi att marsvinen tyr sig till varandra och uppenbarligen mår bra av varandra och den sociala samvaron!

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida