Region Skåne kände till Sirius dåliga ekonomi enligt ambulansbolaget

Region Skåne kände till Sirius dåliga ekonomi enligt ambulansbolaget
Sirius Humanum hävdar att Region Skåne kände till Sirius Humanums dåliga ekonomi, och trots detta betalade ut ett förskott på 14 miljoner kronor. Arkivbild: Colourbox

Region Skåne vill ha tillbaka ett förskott på 14 miljoner kronor som betalats ut till ambulansbolaget Sirius Humanum som gick i konkurs i mars. Men ambulansföretaget menar att regionen betalade trots vetskap om att konkursen var nära.

I somras stämde Region Skåne Sirius Humanum vid Stockholms tingsrätt för ett förskott på 14 miljoner kronor som inte genererat någon sjukvård. Ambulansbolaget vägrar nu betala tillbaka med hänvisning till att regionen visste hur det stod till med ekonomin i bolaget, skriver Sydsvenskan.

Bolaget säger sig ha informerat de styrande om det ekonomiska läget redan i oktober förra året, något som regionrådet Anders Åkesson (MP) inte känner igen.

Region Skånes inköpschef Louise Strand hävdar att det var omöjligt för regionen att inte betala förskottet till Sirius Humanum, då regionen har patientsäkerheten för ögonen:

– Vi kan inte låta bli att betala och sedan hoppas på att de fortsätter att leverera ambulanstjänster, säger hon till Sydsvenskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida