Rullande intensivvårdsenhet säkrar obruten vårdkedja
Snart rullar den tredje generationen ambulansbuss för intensivvård ut i trafiken.
Kanske har ni sett en elva meter lång och tolv ton tung ambulansbuss ute på vägarna. Den nya bussen är en förfining och förbättring av den som rullar i dag och som gör omkring 70 uppdrag i månaden.
Ambulansbussen sköter framför allt patienttransporter mellan sjukhusens intensivvårdsenheter.
Utrustningen i båren
– All utrustning finns i bårens underrede. Det gör att vi redan på avdelningen kopplar in patienten direkt till allt den behöver, berättar sjuksköterskan Lennart Malmqvist på AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB med placering på stationen i Solna, där också bussen är stationerad.
Så garanteras patienten en oavbruten vård trots förflyttning.
– Egentligen skulle man ju vilja visa hur det ser ut inne i bussen. I bårens underrede finns respirator, infusions- och sprutpumpar, defibrillator, pleuradrän och en komplett övervakning. Förr hängde vi på allt sådant utanpå, säger Lennart Malmqvist.
Ambulansbussen fungerar dygnet runt och kan serva hela landet, men håller sig i praktiken inom en radie av 25 mil. På längre avstånd går transporterna fortare med flyg. Bemanningen består av en ambulanssjukvårdare och en vidareutbildad sjuksköterska.
Plats för vårdlag
Förutom att förflytta patienter mellan intensivvårdsenheter kan bussen ta med hela vårdlag när det behövs.
– Till exempel ett ECMO-team, extra corporeal membran oxygenering, eller som idag, ett PETS-team, pediatric emergency transport service, från en neonatalenhet som behövde transport till Arlanda, säger Lennart Malmqvist.
När den nya bussen tas i bruk om några veckor, blir bussen från 2002 och som Lennart Malmqvist jobbar i i dag en reserv, och den som är reserv i dag, en sämre utrustad buss som sattes in 1993 går i pension.