Sabotage på sterilförpackningar i Uppsala – men i Borås har de upphört

Sabotage på sterilförpackningar i Uppsala – men i Borås har de upphört
Flera sterilförpackningar på Akademiska sjukhusets centraloperation har oförklarliga hål. Hittills tyder allt på sabotage.

Vid årsskiftet upphörde plötsligt sabotagen av sterilförpackningar på Södra Älvsborgs sjukhus operationsavdelning i Borås. Nu har samma problem i stället uppstått på Akademiska sjukhusets centraloperation i Uppsala.

– Vi ser inget samband med sabotagen i Borås. Spontant kan jag inte komma på att vi har tagit över någon anställd därifrån. Men det kommer vi förstås att kolla, säger tillförordnade verksamhetschefen Rainer Dörenberg.

På senare tid har vid upprepade tillfällen personalen på centraloperation upptäckt oförklarliga hål i sterila förpackningar till operationsinstrument. Hålen är bara 1-2 millimeter i diameter och syns knappt för ögat.

Händelserna är polisanmälda.

Borås började 2008

I Borås startade sabotagen på sterilförpackningarna i slutet av 2008. Senast Vårdfokus skrev om det hade det stuckits hål i ett hundratal förpackningar utan att man hade lyckades avslöja vem som stod för sabotagen.

Efter att ett antal kameror monterades upp inne på operationsavdelningen i september 2009 minskade förstörelsen av förpackningarna, men det var först vid årsskiftet som det upphörde helt.

– Det känns naturligtvis väldigt bra. Men vi vet fortfarande inte vem som gjorde hålen, säger avdelningschefen Anita Karlin.

Allt var inte sabotage

I efterhand har det dock visat sig att ganska många av sabotagen inte var några sabotage utan hade uppstått därför att papperet inte alltid höll för de tunga galler som de förpackades i. Nu har hanteringen av gallren ändrats för att de ska hålla.

– Det är väldigt lite instrument i våra galler. Vi har uteslutit orsaker som för tungt lastade galler med mera. Hålen har gjorts i hörnen där det inte finns något vasst. För oss är det helt oförklarligt hur de har kommit till, säger Rainer Dörenberg i Uppsala.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida