Salt med jod viktigt för att inte fler ska få struma

Salt med jod viktigt för att inte fler ska få struma
Den nya trendiga sorterna som flingsalt och havssalt innehåller inte jod. Arkivbild: Colourbox

För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare.

17 januari 2012

I Australien, Europa och flera europeiska länder ökar struma igen på grund av minskad saltkonsumtion och att allt fler använder salt utan tillsatt jod, till exempel flingsalt, gourmetsalt och havssalt.

Livsmedelsverkets råd om minskat saltintag och förändrade konsumtionsmönster kan göra att vi riskerar att få fler fall av struma även i Sverige. Det skriver en grupp läkare/forskare i Läkartidningen:

”Om inte jod tillsätts till allt salt som används vid bordet och om inte en högre utsträckning av salt som används inom livsmedelsindustrin joderas, kommer ett reducerat saltintag innebära ett minskat jodintag till den grad att det hamnar under rekommenderade nivåer.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida