SJÄLVBIOGRAFI

Pelle Sandstrak Mr Tourette och jagBra böcker 2008www.bbb.seISBN 978-91-7002-731-4  

4 april 2008

Om Pelle inte passerar tröskeln på rätt sätt måste han göra om det – om och om igen. Annars kan något hemskt inträffa. Dörritualen är ett av flera tvångsbeteenden som till slut kom att begränsa Pelle Sandstraks liv nästan helt. Det började i skolåldern med oväntade ljud och ett impulsivt beteende. x , y och z var farliga bokstäver som måste undvikas, vilket inte precis underlättade mattelektionerna. (Och i vuxen ålder gjorde Gevalia till ett självklart kaffeval framför Zoegas.)

Genom att vara bra i idrott och populär hos tjejerna överlever Pelle skolåren, men känslan av utanförskap är stark. Efter flytten till Oslo i 20-årsåldern tar tvångstankarna och ritualerna över alltmer. Han slutar att tvätta sig och gå på toaletten – att passera tröskeln in till badrummet kan ta fem timmar. Pelle flyttar in i en övergiven bil på ett fabriksområde, där slipper han åtminstone de flesta trösklarna.

En dag hör han en professor tala i radio om Tourettes syndrom. Det är första steget på en bitvis mycket plågsam väg tillbaka till ett liv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida