Sjuksköterska avslutade sitt liv på klinik för dödshjälp

Sjuksköterska avslutade sitt liv på klinik för dödshjälp
Med sin död har sjuksköterskan Gill Pharaoh skapat debatt om dödshjälp i Storbritannien.

Arbetade inom palliativ vård — men ville inte själv bli gammal.

Den 75-åriga brittiska sjuksköterskan Gill Pharaoh avslutade sitt liv den 21 juli på en klinik för dödshjälp i Schweiz efter att ha beskrivit åldrandet som ”avskyvärt” och något hon själv inte ville uppleva. Det skriver NursingTimes.net och andra brittiska medier.

Skrev böcker om äldrevård

Sjuksköterskan hade lång erfarenhet av arbete inom den palliativa vården och har skrivit böcker om vård av äldre patienter. Men själv ville hon inte bli gammal, berättade hon i en intervju för Sunday Times innan hon dog.

”Jag vill inte att människor ska minnas mig som en gammal dam som stapplar fram på gatan med en rullator”, sade Gill Pharaoh.

Hon var inte svårt sjuk och inte deprimerad, men hade ont i ryggen och led av tinnitus och var övertygad om att allt bara skulle bli värre. ”Jag vet att jag har passerat en gräns, det kommer inte att bli bättre”, sa hon i intervjun.

Hennes sista ord

I ett blogginlägg skriver hon själv om sitt beslut:

”Jag förstår att människor kommer att reagera olika på mitt beslut, men jag hoppas att de som bryr sig om mig är glada för min skull, att jag slapp den ålderdom som jag alltid fruktat och velat undvika”.

Hon skriver också att hon hoppas att hennes beslut ska leda till en debatt om rätten att avsluta sitt eget liv.

Skapar debatt

Gill Pharaoh, som själv vårdat så många sjuka och döende, var bestämd i sin åsikt att det inte är roligt att bli gammal och tyckte att hennes erfarenheter som sjuksköterska hade gett henne inblick i ålderdomens ”hemska verklighet”.

I Storbritannien har hennes död skapat debatt kring ålderdom och vården av äldre och rätten att själv bestämma när man vill avsluta sitt liv.

Även i Sverige pågår just nu en debatt om dödshjälp bland annat på DN debatt. Journalisten Harald Norbelie, som själv har en långt framskriden cancer, har krävt att frågan om frivillig dödshjälp utreds.

För och emot dödshjälp

”När en obotlig sjukdom inom mycket snar framtid kommer att leda till döden, när smärtlindring inte längre hjälper och när patienten uttryckligen för läkare och anhöriga givit uttryck för sin vilja att slippa den sista tidens lidande bör inte samhället sätta hinder i vägen”, skriver Harald Norbelie.

Andra replikerar att det finns stora risker med frivillig dödshjälp.

”Läkarens bedömning kan aldrig vara 100 procent korrekt, och därmed kommer förr eller senare eutanasi att utföras på en patient som inte var nära livets slut och vars lidande skulle ha kunnat bli framgångsrikt lindrat”, skriver överläkare Gunnar Eckerdal i en replik och förespråkar en god palliativ vård med bättre smärtlindring i stället.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida