Sjuksköterskan tog morfinet – patienten fick koksalt

Chefläkaren anmälde en sjuksköterska till Socialstyrelsen när hon tog morfin avsedd för en nyopererad och kraftigt smärtpåverkad patient på en iva-avdelning och injicerade på sig själv medan hon gav mannen koksalt. Sjuksköterskan hade också spätt ut en annan patients Stesolid, injicerat resten på sig själv, och förfalskat en kollegas signatur på Stesolidsprutan.
Efter att ha tagit del av sjukhusets utredning och sjuksköterskans journaler vid tre olika mottagningar begärde Socialstyrelsen att Ansvarsnämnden skulle dra in hennes legitimation.
Socialstyrelsen hävdade bland annat att sjuksköterskan hade missbrukat dextropropoxifen och morfin i många år och lurat den läkare som hon hade gått hos under en nioårig avgiftning. Hon hade nämligen samtidigt gått till två andra läkare för att få just det läkemedel som avgiftningen gällde.

Sjuksköterskans djupt rotade missbrukarbeteende gör det inte meningsfullt att föreslå en prövotid, det är inte ens troligt att hon skulle kunna vara användbar i vården längre, skrev Socialstyrelsen i sin anmälan.
Ansvarsnämnden begärde ett yttrande från sjuksköterskan som dock inte hörde av sig.  Nämnden håller med Socialstyrelsen om att missbruket har gjort sjuksköterskan uppenbart olämplig att utöva sitt yrke och återkallar hennes legitimation.
(hsan 2007/3746:a1).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida