Sjuksköterskeledda mottagningar ger bättre vård för lungsjuka
Särskilda astma- och kolmottagningar på vårdcentralerna ger både bättre och billigare vård, enligt ny forskning.
Sjuksköterskeledda astma- och kolmottagningar är en betydande orsak till att behandlingsresultaten vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom kraftigt har förbättrats det senaste decenniet.
Det visar ytterligare resultat från den svenska Pathos-studien, som publicerats i den internationella tidskriften Respiratory Medicine.
20 000 billigare per patient och år
– Sjukvårdens mer strukturerade arbete med astma- och kolmottagningar har höjt vårdnivån för den här patientgruppen. Det syns en klar skillnad i behandlingsresultatet, och dessutom medför mottagningarna en besparing på nästan 20 000 kronor per patient och år, säger Karin Lisspers, huvudförfattare för studien och distriktsläkare vid Gagnefs vårdcentral.
Pathos-studien är en observationsstudie, baserad på elva års uppföljning av svenska journal- och registerdata för över 20 000 kol-patienter. Den kostnadsbesparing som blev tydlig i studien beror både på att färre vårdkontakter krävs totalt sett med sjuksköterskeledda mottagningar, och på minskad läkemedelskostnad.
Färre episoder med försämring
Patienterna fick i genomsnitt sin diagnos ett år tidigare på vårdcentraler med astma- och kolmottagning, och de hade färre episoder med försämringar i sjukdomen.
– Korrekt och tidig diagnos samt rökstopp vid kol är en förutsättning för att förhindra progress av sjukdomen. Bra organisation av vården med stöd till rökstopp, läkemedelsbehandling och så kallad kol-rehabilitering ger förutsättningar för god kolvård, säger Karin Lisspers.
Fakta
- Diagnosen kol kan ställas med vanlig spirometri i primärvården.
- Kol är fortfarande en underdiagnostiserad sjukdom, och i många fall underbehandlad. I genomsnitt dör kol-patienter cirka åtta år tidigare jämfört med medellivslängden i Sverige.
- Tobaksrökning är den största anledningen till kol. Typiska symtom är andfåddhet, kronisk hosta och upphostning med slem.
- Uppskattningsvis mellan 400 000 och 700 000 människor i Sverige har kol.