Sjuksköterskor protesterar när operationer flyttas från Falköping

Sjuksköterskor protesterar när operationer flyttas från Falköping
Det blir inga knäoperationer i Falköping från årsskiftet. Foto: Colourbox

Allt mer operationsverksamhet flyttas från sjukhuset i Falköping. 14 sjuksköterskor och undersköterskor drabbas när vårdavdelningen för ortopedipatienter läggs ned.

Nu under våren har man tagit bort planerade kirurgiska operationer och till årsskiftet flyttas även höft- och knäledsoperationer till sjukhusen i Skövde och Lidköping. Inga patienter kommer därefter att vårdas över natten, kvar blir bara lättare dagkirurgi. En besparing på 10 miljoner räknar landstinget i VG-regionen med att göra när vårdavdelningarna läggs ned.

– Det här är en mycket väl fungerande avdelning och vi tycker att ledningen borde tänka långsiktigt och satsa på att låta olika sjukhus behålla och utveckla sina specialiteter, säger Anne-Marie Claesson, enhetschef för ortopediavdelningen.

Känner sig maktlösa

De anställda, som ser att verksamheten monteras ned bit för bit, är oroliga för framtiden.

– I förlängningen kanske det blir så att sjukhuset här i Falköping läggs ned helt och hållet, säger sjuksköterskan Margareta Lundberg till Sveriges radio Skaraborg.

Häromdagen hölls ett möte med anställda, lokala politiker, sjukvårdspolitiker och allmänheten. Men något hopp om att kunna ändra beslutet väcktes inte.

– Man känner sig ganska maktlös som anställd i ett sådant här läge, konstaterar Anne-Marie Claesson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida