Skåne inrättar palliativt centrum

Lunds universitet och Region Skåne inrättar ett Palliativt centrum för både forskning, utveckling och utbildning. Målet är att bli nationellt och internationellt forskningsledande.

Lunds universitet har rekryterat professor Carl Johan Fürst, en av de nationellt ledande forskarna inom området, för att bygga upp centrumet.

– Den här satsningen är helt unik i Sverige och även internationellt. Den samverkan som sker mellan Lunds universitet och Region Skåne ger oss stora möjligheter att skapa ett nära samarbete mellan centrumet och den kliniska vardagen, säger han.

Initiativtagare till satsningen är Crafoordska stiftelsen som bidrar med en donation på 7,5 miljoner kronor. Lika mycket donerar Mats Paulssons stiftelse. Lunds universitet går in med 7,5 miljoner kronor de första fem åren. Region Skåne avsätter till en början 4,5 miljoner kronor de första två åren och även Johanniterorden i Sverige ger en betydande donation.

Högskolan Kristianstad och Malmö Högskola är med i satsningen genom att tillsätta de forskar- och doktorandanställningar som blir en del av centrumet. Palliativts centrum har placerats på Medicon Village i Lund och invigdes i går.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida