Skånes regiondirektör avgår med omedelbar verkan

Skånes regiondirektör avgår med omedelbar verkan
Skånes regiondirektör Jonas Rastad lämnade sin tjänst i dag. Vem som tar över meddelas först i morgon.

Kritiken från revisorerna om hans burdusa uppträdande blev ett klavertramp för mycket.

Så tolkar åtminstone Vårdförbundets teamsamordnare för huvudskyddsombuden i Region Skåne, Ywonne Björkman, det besked hon, tillsammans med övriga fackliga företrädare, fick i dag av regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S). Vem som blir ny regiondirektör presenteras i morgon.

 – Med tanke på turbulensen som råder i regionen känns det bra att en ny regiondirektör redan är utsedd, och att den som blir tillförordnad bara har posten en kort period, säger Ywonne Björkman.

Gjorde klart vem som bestämde

Jonas Rastad rekryterades som regiondirektör i september 2012. Redan från början gjorde han klart vem det var som bestämde i regionen. Många har beskrivit hur han lett regionen med en form av härskarteknik som gjort det svårt för medarbetare att framföra avvikande åsikter.

– Jag är förvånad över att han inte har fått gå tidigare, säger Ywonne Björkman.

Nu hoppas hon att man har lyckats rekrytera en regiondirektör med förmåga att lyssna på folk. En person som kan låta medarbetare växa, i stället för att känna sig trampade på.

Hon beskriver hur regionen, sedan Jonas Rastad tillträdde, har gått från att vara en relativt välfungerande organisation till en rent kaotisk verksamhet.

Oförskämd vid ett möte

För bara någon vecka sedan avslöjades att regionens egna revisorer, i ett brev till regionstyrelsen, förklarat hur Jonas Rastad betett sig oförskämt vid ett möte med dem. Enligt revisorerna hade han varit direkt hotfullt mot en medarbetare som bjudits in till revisionsmötet. Bara några dagar senare skildes medarbetaren från sin chefstjänst.

I sitt brev till regionstyrelsen krävde revisionen garantier för att medarbetare ska kunna prata med revisionen utan att behöva få lida för det personligen.

För tidningen Sydsvenskan erkände Jonas Rastad senare att han hade uttryckt sig onödigt skarpt och att han hade fått kritik för detta tidigare.

– Jag har försökt att lära mig att hålla igen när jag blir engagerad. Uppenbarligen har jag inte lyckats, sade han till tidningen.

Klockan tre i dag skildes Jonas Rastad från sin tjänst.

I det pressmeddelande som regionen skickat ut framgår därmot ingenting av den kritik som genom åren riktats mot honom. I stället uttrycker sig regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon så här:

– Vi har kommit till en gemensam överenskommelse som innebär att Jonas Rastad i dag, måndag, frånträder sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne. Jag vill tacka Jonas Rastad för det arbete han har lagt ner för Region Skåne och jag önskar honom lycka till.

Ekonomidirektören Lars-Åke Rudin går in som tillförordnad regiondirektör fram till dess att en ny regiondirektör tillträder. Vem det blir är redan klart, men tillkännages först i morgon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida