SKL vill ha lagöversyn efter kravet på ny vaccinupphandling

SKL vill ha lagöversyn efter kravet på ny vaccinupphandling
Göran Stiernstedt vid SKL beklagar att flickorna som väntar på att vaccineras mot livmoderhalscancer får fortsätta vänta. Foto: SKL

Lagstiftningen kring upphandlingar bör ses över. Annars blir medborgarna de stora förlorarna när upphandlingsbeslut överklagas fram och tillbaka av läkemedelsbolagen. Det anser Sveriges kommuner och landsting som ska försöka snabbhandlägga överklagan.

22 september 2011

Som Vårdfokus tidigare berättat har läkemedlesföretaget Glaxo Smith Kline, GSK, meddelat att de överklagar landstingens beslut att låta konkurrerande Sanofi Pasteur MSD, SPMSD, vinna upphandlingen av vaccin mot humant papillomvirus.

Med tanke på att SPMSD tidigare överklagat en upphandling där GSK stod som vinnare är de stora förlorarna alla de unga flickor som med hjälp av hpv-vaccinet skulle skyddas mot livmodershalscancer.

Två års fördröjning

– Det är beklagligt. Vi är redan fördröjda närmare två år på grund av alla överklaganden, säger Göran Stiernstedt, direktör vid avdelningen för vård och omsorg på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Inte oväntat håller han med om att det är medborgarna som är de stora förlorarna när läkemedelsföretagen träter.

Hur länge ska de få hålla på så här?

– Man måste nog se över lagstiftningen kring upphandlingar och fråga sig om det var så här lagstiftaren hade tänkt sig att det skulle kunna gå till. Samtidigt måste man också ställa sig en annan fråga – är domstolarnas långa handläggningstider rimliga? En av domstolarna tog nästan ett år på sig vid förra vändan, säger han.

Kan snabbhandläggas

Göran Stiernstedt berättar att han satt sina jurister på att undersöka möjligheten att snabbhandlägga överklagan den här gången, så att bråket kan få ett slut och vaccinet börja användas på skolflickor.

Karina Karlsson, ordförande för Riksföreningen för skolsköterskor, är också hon bekymrad över att tidpunkten för när vaccinationsprogrammet kan starta nu förskjuts ytterligare en gång.

– Vi beklagar det. Det är många familjer som väntar på att få det gjort, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida