Slut på blandade tjänster när ambulansen i Arvika drivs privat

Slut på blandade tjänster när ambulansen i Arvika drivs privat
Från den 1 februari får Värmland sin första ambulanssjukvård i privat regi. då tar Samariten ambulans AB över i Arvika där kommunen skött ambulanssjukvården sedan 1949. Arkivbild: Colourbox

När Värmland om några veckor får sin första privata ambulansverksamhet försvinner kombinationsjobben i Arvika. Tidigare har man kunnat vara anställd som både brandman och sjuksköterska. Personalen på de tjänsterna har nu fått välja det ena eller det andra.

I 63 år har ambulanssjukvården i Arvika skötts av kommunen. Med kommunen som arbetsgivare har flera av sjuksköterskorna i ambulanssjukvården i Arvika/Eda arbetat som både brandmän och sjuksköterskor.

Dessa så kallade rosa tjänster görs nu om så att de endera är som brandman, röd tjänst, eller som sjuksköterska, vit tjänst.

Vårdförbundets förtroendevalda Jan Kihlstadius är en av dem som hittills har arbetat som både brandman och sjuksköterska men som från den första februari blir enbart sjuksköterska på Samariten.

Smärtfritt

Av Vårdförbundetrs medlemmar omfattas 15 av verksamhetsövergången.

– Vi var fundersamma i början eftersom kommunen haft hand om ambulanssjukvården i så många år men det har gått väldigt smärtfritt. Ingen blir övertalig. Alla erbjöds att följa med till Samariten, även två vikarier. På räddningstjänsten fick även de tre sist anställda brandmännen stanna, berättar Jan Kihlstadius.

Totalt handlar det om 21 sjuksköterskor och undersköterskor som byter arbetsgivare. Tre sjuksköterskor har valt att stanna i kommunen på räddningstjänster och med lägre lön.

– Vi har inte tackat nej till någon. De som valde att stanna i kommunen är företrädesvis de lite äldre där brandmännens låga pensionsålder på 58 år hägrar, säger Henrik Englund, ansvarig för rekryteringen på Samariten.

”Hyggliga lösningar”

Efter förhandlingar om verksamhetsövergången mellan företaget Samaritens ambulans AB och kommunen var det Vårdförbundets tur att i december förhandla om villkoren för de medlemmar som nu byter arbetsgivare.

– Alla är nöjda, jag tror det blir hyggliga lösningar för de flesta. Som det ser ut nu har vi ingen övertalighet och inga varsel. Det är den första privata ambulansen vi har i Värmland, det är lite spännande, säger Mårten Ohlsson, ombudsman i Vårdförbundet Värmland.

Samaritens avtal med landstinget Värmland i Arvika/Eda gäller ambulanssjukvård med två dygnsambulanser och en dagambulans. Avtalet löper i två år med möjlighet till förlängning med max två år. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida