Sms-smärtdagbok bra hjälp för barn

Att låta barn rapportera sin smärta genom att svara på sms i mobilen är ett effektivt sätt att snabbt få koll på hur de mår.??

Sex gånger om dagen i en veckas tid får barnet ett sms i sin mobiltelefon med frågor om smärtan: Hur intensiv är den? Hur länge varar den? Hur påverkas de dagliga aktiviteterna? Det tar bara en halv minut att svara varje gång, men efter en vecka har både barnet, familjen och vården en betydligt bättre bild av barnets smärta.

— Plötsligt förstår jag barnets smärta på ett helt annat sätt. Mönstret har dessutom stor betydelse för att avgöra om smärtan är organisk eller psyko­somatisk, säger barnläkaren Gösta Alfvén.

Han har arbetat med barn och smärta i 20 år och har tagit fram sms-smärtdagboken tillsammans med en datatekniker. Nu har allmänna ordalag som ”ont varje dag” och ”varar länge” blivit mycket mer konkret. Det kan betyda att barnet har 23 smärtanfall på en vecka som varar mellan 30-60 minuter och når upp till maximal smärta flera gånger i veckan samt påverkar livet dagligen.

Frågorna till barnet skickas automatiskt med hjälp av ett dataprogram, som också sammanställer svaren. Men trots att det är ett både enkelt och effektivt sätt att ställa bättre och snabbare diagnoser har sms-smärtdagboken ännu inte fått så stor spridning som Gösta Alfvén hoppats.

— Det kanske säger något om att det inte finns tillräckligt många som är engagerade i och arbetar med barns smärta, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida