Snabb upptäckt av hiv med ny svensk uppfinning

Snabb upptäckt av hiv med ny svensk uppfinning
Martin Hedström i samspråk med Kosin Teeparuksapun som testkör en CapSenze prototyp. Foto: Kristina Lindgärde, Lunds tekniska högskola

En extremt känslig mätutrustning, som kan spåra mycket låga halter av gifter, virus och andra ämnen, kan ge snabbt svar på om en person har smittats med hiv. Mätapparaten, som har konstruerats vid Lunds tekniska högskola, har många användningsområden.

29 april 2011

Förutom tidig upptäckt av gifter och virus som hiv, kan mätutrustningen även användas för att exempelvis övervaka och spåra gifter i vatten.

20 års utvecklingsarbete

Det har tagit forskarna vid Lunds tekniska högskola 20 år att konstruera apparaten, som inte är större än att den får plats i en skokartong. I höst ska den provas och utvärderas av det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Mätinstrumentet är så känsligt att det kan spåra lika låga koncentrationer som en sockerbit upplöst i hela Östersjön skulle ge.

Många användningsområden

Forskaren Martin Hedström, docent i bioteknik, är en av konstruktörerna och han ser stora användningsmöjligheter för apparaten i tredje världen när det gäller att upptäcka olika sjukdomar eller förorenat brunnsvatten till exempel.

– Tanken är att vår apparat i framtiden ska kunna användas i Afrika, Asien och andra fattiga områden där hiv och aids har stor spridning. Går det att hitta sjukdomen tidigt kan man dämpa spridningen, säger Martin Hedström.

I dag tar det ett par månader att fastställa om en person bär på hiv, med den nya apparaten tar det bara två veckor eftersom den mäter extremt låga halter av virusmarkörproteinet p24, som sitter på hiv-virusets yta och frisläpps i blodbanan.

Utvecklingen av utrustningen fortsätter hela tiden och nästa mål är att den inom en kvart ska kunna ge svar på om en person bär på multiresistenta bakterier.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida