Snabba kolhydrater gör oss feta och sjuka

Snabba kolhydrater gör oss feta och sjuka
Potatis - inte så nyttigt som man kanske kan tro. Foto: Colourbox

Kolhydraterna är viktigast när det gäller att undvika övervikt och diabetes. Det finns starka vetenskapliga bevis för att det inte är fett som gör människor feta och sjuka, utan att det är de snabba kolhydraterna.

Så sammanfattade professor Frank Hu från Harvard School of Public Health forskningsläget på det vetenskapliga mötet om kost och hälsa på Karolinska institutet i dag.

Typ 2 diabetes har ökat dramatiskt under de senaste decennierna och dessvärre förutspås en fortsatt ökning, särskilt i länder som Indien och Kina. Det leder till svåra konsekvenser med allvarliga följdsjukdomar och dyrbara behandlingar. För att hejda utvecklingen måste vi fokusera på den verkliga orsaken, enligt Frank Hu.

– Ökningen av övervikt speglar en ökning av konsumtionen av raffinerade kolhydrater, inte en ökning av fettkonsumtionen som faktiskt har sjunkit de senaste decennierna.

Starkt samband

Kolhydrater i form av godis, snacks, socker och läsk har högt GI (glykemiskt index) liksom även potatis, ris, vitt bröd och frukostflingor. Ända sedan 50-talet har vi i västvärlden ätit allt mer kolhydrater från sådana raffinerade produkter, samtidigt så har intaget av kolhydrater från fibrer och fullkorn minskat.

Professor Hu presenterade flera studier som visar på samband mellan en stor konsumtion av mat med högt GI och diabetes. Samtidigt visar flera studier på att kolhydrater från fullkorn och fibrer, associeras med lägre risk för diabetes. Därför kan vi med gott samvete äta till exempel bönor, linser, grönsaker, frukt och helkornsprodukter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida