Socialstyrelsen. Demenssjuka får inte låsas in

Piteå kommun får hård kritik. Inlåsningarna på Öjagården måste upphöra och bemanningen förbättras. Beslutet får konsekvenser för andra demensboenden.

Socialstyrelsen gjorde en blixtutryckning efter att missförhållanden på Öjagården hade avslöjats. Enligt myndighetens sektionschef Anne Vaher är det oacceptabelt att de demenssjuka lämnas ensamma under stora delar av natten utan möjlighet att kalla på hjälp. Socialstyrelsen menar att vården och bemanningen inte utgår från individernas omsorgsbehov utan från organisatoriska förutsättningar.?

Även socialnämnden i Piteå kommun får kritik eftersom man inte har tagit till sig, analyserat och åtgärdat brister inom verksamheten. Detta trots upprepade klagomål från allmänhet, personal och anhöriga om bland annat underbemanning. Senast den 1 december ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att komma till rätta med bristerna.?

Socialstyrelsen kräver bland annat att bemanningen nattetid på Öjagården förbättras men specificerar inte hur många personer man måste vara.?

— Man ska ha den personal som behövs för att kunna ge god och säker vård och det varierar med vårdtyngden. Det är absolut inte okej att göra som i Piteå, säger Per–Anders Sunesson.?

Det är inte bara på Öjagården som demenssjuka blir inlåsta. Därför ska Socialstyrelsen göra oanmälda inspektioner på fler demensboenden runt om i Sverige. ?

— Ingen ska behöva vara inlåst, säger tillsynschefen Per–Anders Sunesson.

Demensförbundet har polisanmält Piteå kommun för olaga frihetsberövande. Ärendet ligger hos åklagare Folke Ailinpieti vid åklagarkammaren i Luleå som ska fatta beslut om en förundersökning ska inledas.?

Två andra fall med olagliga tvångsåtgärder har också väckt mycket uppmärksamhet. Två män på boenden i Malmö respektive Gävle har gång på gång bundits fast för att inte skada sig själva. Båda fallen har lex Sarah–anmälts.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida