SOS Alarm ledde ambulanser fel

SOS Alarm ledde ambulanser fel
Landstinget Kronoberg ska tillsammans med Kalmar och Blekinge upphandla utlarmningen av ambulanser under 2011. Arkivbild: Colourbox

Fem gånger i vinter har SOS Alarm väglett ambulanser i Landstinget Kronoberg till helt fel adress. Orsaken är enligt SOS Alarms produktionschef i Sydsverige den mänskliga faktorn.

31 januari 2011

Vid fem tillfällen under december och januari har ambulanser i Kronoberg ryckt ut till helt fel adresser, eller rättare sagt – till rätt adress på fel ort.

Det är på individnivå det har gått fel. I något av de fall du nämner har det varit en annan person än den nödställde som har ringt in larmet, och då har man väglett ambulansen till den personens position i stället, säger Roland Kratz, produktionschef vid SOS Alarm i Sydsverige.

 

Han påpekar att det är viktigt att operatören ställer rätt frågor, vilket alltså inte har skett. Vid andra tillfällen har man skickat ambulansen till rätt adress i rätt kommun men på fel ort.

Brist i rutinerna

– Personalen har helt enkelt inte följt våra rutiner tillräckligt noga, säger Roland Kratz.

 

Kan ni garantera att ambulanser inte åker fel i framtiden?

Vi är människor och jobbar med människor så allt kan ju hända, men vi gör allt vi kan för att eliminera och undvika fel. Vi har sedan länge letat mönster i avvikelser för att se om det handlar om fel på individnivå eller systemfel, säger Roland Kratz.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida