Stockholm: Landstinget svarar på ambulanskritik

Det mesta som saknas är redan på gång. Så svarar landstinget i Stockholms län på kritiken från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, Ras.

– Vår uppfattning är att vi i denna upphandling satsar oerhört mycket, både på kvalitet och medicinskt innehåll.

Det är Kitty Kook-Wennberg, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i Stockholms läns landsting som bemöter kritiken från Janne Kautto, tillförordnad ordförande för Ras.

Landstinget oinsatt?

Det var förra veckan som Ras gick ut med hård kritik mot landstinget. Bland annat anklagades de ansvariga för upphandlingen för att inte vara insatta i de problem som finns i ambulansverksamheten.

Enligt Kitty Kook-Wennberg är flera av de saker redan på gång som Janne Kautto på Ras kritiserade.

– Vi tittar på andra sätt att transportera patienter. Vi har utökat med tre ambulanser redan i år, just för att vi inte vill vänta till 2012, då vi för in ytterligare en ambulans och utökar driftstiden. Och vi jobbar med flera tillgänglighetsprojekt för att minska väntetiderna så mycket som möjligt, säger hon.

Dirigeringen ändras inte

Den gränslösa dirigeringen kommer däremot inte att överges.

– Den finns för att få den bästa möjliga väntetiden och vården för medborgarna. Beredskapen ska finnas för hela länet.

Vad säger du om kritiken att ni inte ens nämner ambulanssjuksköterskan som önskvärd kompetens i ambulanserna?

– Det är klart att vi skulle kunna kräva att våra leverantörer anställer en ambulanssjuksköterska, men det måste vara rekryterarens ansvar att hitta rätt personal. Vi litar på att de rekryterar den mest lämpliga kompetensen men kan inte kräva att de väljer ambulanssjuksköterskor när vi vet att det inte finns tillgång till tillräckligt många sådana, säger Kitty Kook-Wennberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida