Stockholm. Vårdförbundet välkomnar att Medhelp tar över ambulanslarmen

Stockholm. Vårdförbundet välkomnar att Medhelp tar över ambulanslarmen
I höst tar det privata företaget Medhelp över ambulansdirigeringen i Stockholm. Arkivbild: Mostphotos

Vårdförbundet är positivt till att Medhelp tar över ambulansdirigeringen i Stockholm.

14 februari 2013

SOS Alarm har förlorat uppdraget att prioritera och dirigera ambulanser i Stockholms läns landsting. Den 1 november tar Medhelp över. Trots att det har stormat kring företaget, så sent som i höstas anmäldes Medhelp av sin konkurrent SOS Alarm till Socialstyrelsen för långa svarstider, är Vårdförbundets Stockholmsavdelning positiv.

– Medhelp är väldigt lyhörda som arbetsgivare och lyssnar på oss. Sedan finns det en viss okunskap så vi behöver få dem att förstå hur vi ser på vad de behöver i sin verksamhet, säger Elisabeth Lindgren, styrelseledamot för Vårdförbundet i Stockholm.

Allt under samma tak

Sedan tidigare driver Medhelp prioritering och dirigering i Uppsala, Västmanland, Södermanland och Gotland. De driver också sjukvårdsrådgivningen på telefon i Stockholms läns landsting.

– Det är en stor fördel att rådgivning och dirigering nu hamnar hos samma leverantör. Samtidigt är det en stor tjänst som kräver enorma kunskaper, säger Eva Nowak, avdelningsordförande i Stockholm.

För att kunna granska den nya leverantören Medhelp och skaffa sig insyn, har Vårdförbundet begärt att en utvärdering ska göras nästa år.

Skärpta krav

Enligt ett pressmeddelande från landstinget har kraven på ambulansverksamheten i Stockholm skärpts på flera viktiga områden, bland annat när det gäller patientsäkerhet och teknik. Därför har 23 miljoner kronor tillförts verksamheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida