Omvårdnad

Stora frågor i ny sjuksköterskepodd

Stora frågor i ny sjuksköterskepodd
Nu finns det en omvårdnadspodd från Svensk sjuksköterskeföreningar att lyssna på. Arkivbild: Mostphotos

Om du tycker att rättvisa är att dela ett glasspaket med linjal, då är grundtanken med hur vård ska ges ganska orättvis. Det här och många andra frågor diskuteras i Svensk sjuksköterskeförenings nya omvårdnadspodd.

25 januari 2019

Det är Stina Oscarsson, samhällsdebattör, regissör, författare och allmänhetens representant i sjuksköterskornas etiska råd som håller i omvårdnadspodden under våren. Temat för den första omgången program är just etik och det första avsnittet diskuterar ämnet rättvisa.

Vad är rättvisa?

Det är Stina Oscarsson som tar exemplet med glasspaketet. Föräldrarna i ett grannhus i området där hon bodde som liten delade alltid millimeterrättvist på glasspaketen och länge var det hennes bild av vad rättvisa är.

– Sedan insåg jag att det är ju inte alls säkert att det är rättvisa, om han är mer hungrig eller hon inte gillar det.

Precis så ska vård ges, till den som är i störts behov. Men i verkligheten innehåller det uppdraget en hel del etiska dilemman och kan ibland vara svårt att leva upp till, konstaterar Henrik Eriksson, professor i omvårdnad vid Röda Korsets högskola.

Mer omvårdnad

Med mer resurser till omvårdnad i hälso- och sjukvården tror han att många orättvisor skulle kunna jämnas ut.

– Omvårdnad är i sig den yttersta formen av rättvisa, från mitt perspektiv som jobbar och försöker tänka kring omvårdnad. Eftersom oavsett förutsättningar och vilka olika sjukdomsmönster som du drabbas av så kan vi alltid ge omvårdnad. På så sätt är omvårdnad en rättvisehandling i sig själv, som princip, säger han i podden.

Henrik Eriksson är sjuksköterskerepresentanten i första avsnittet och bollar sina tankar och idéer med Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, som drar paralleller till rättsväsendets rättvisa och orättvisor.

Möte och diskussion

Tanken med omvårdnadspodden är enligt Svensk sjuksköterskeförening att fördjupa frågeställningar som sjuksköterskor möter i sin vardag i ett möte och i en diskussion mellan sjuksköterskor och människor från andra delar av samhället.

När etik avhandlats färdigt i vår kommer podden att röra sig runt andra ämnen som forskning, kvalitet och utbildningsfrågor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida