Större chans till långt liv med medelhavskost

Större chans till långt liv med medelhavskost
Fisk, grönsaker, frukt, olivolja, baljväxter och nötter är en del av ingredienserna i medelhavskosten. Arkivbild: Colourbox

Medelhavskostens fördelar får nu stöd i ytterligare studier från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Äldre som äter en medelhavsliknande kost har större chans att leva länge.

20 december 2011

Medelhavskosten bygger på ett högt intag av grönsaker och fisk och mindre av kött och mjölkprodukter. Det finns många studier som visar på positiva effekter på hälsan med en sådan kost.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin studerat vilka effekter den typen av mat har på äldre svenskar. Med hjälp av den så kallade H70-studien, som i mer än 40 år studerat tusentals sjuttioåringar i Göteborgsområdet, har forskarna jämfört 70-åringar som äter en medelhavsliknande kost och jämfört med dem som ätit mer kött och animaliska produkter.

Forskarna kunde se att de som åt medelhavskosten hade 20 procents större chans att leva längre.

– Rent konkret innebär det att äldre som äter en medelhavsliknande diet lever uppskattningsvis två-tre år längre än de som inte gör det, säger forskaren Gianluca Tognonvid Sahlgrenska akademin.

Forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Age.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida