Strikt diet minskar allergirisk

4 maj 2007

Förekomsten av allergiska sjukdomar kan minskas hos högriskbarn om de under sitt första levnadsår inte utsätts för allergiframkallande mat och kvalster.

Det visar en studie på Isle of Wight med 120 nyfödda barn som lottades till studiegrupp (58) och kontrollgrupp (62).

Studiegruppens barn fick under sina tolv första månader inte äta mejeriprodukter, ägg, vete, nötter, fisk och soja. Mammor som ammade avstod från dessa matvaror. Mattor och sängkläder behandlades med kvalsterdödande medel. Ett madrassvar av ogenomträngligt polyvinyl användes i sängen.

Vid åtta års ålder hade studiegruppen lägre förekomst av såväl astma som atopisk dermatit, rinit och matallergi.

Överläkare Johan Alm, Sachsska barnsjukhuset i Stockholm påpekar att effekten är störst för astma, eksem och allergisk snuva, men mindre tydlig för födoämnesallergi.

Han finner resultaten intressanta men på grund av en del brister i studien inte särskilt generaliserbara. De kan bara anses gälla barn i kraftigt allergibelastade familjer.

Källa: Journal of Allergy and Clinical Immunology 2007;119:307-313.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida