Svenskar köper ny njure av fattiga människor utomlands

Minst ett 30-tal svenskar har åkt utomlands för att köpa en ny njure av fattiga människor. Även om det är förbjudet att köpa organ i Sverige, är det tillåtet i andra delar av världen.

En ny opublicerad kartläggning av Annika Tibell, som är chef för transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, visar att bristen på organ för transplantation i Sverige har fått ett 30-tal svenskar att åka utomlands för att köpa en njure.

Det framgår av en granskning av organhandeln som Sveriges radios vetenskapsredaktion har gjort. I en serie reportage beskrivs hur fattiga människor i främst Asien, Sydamerika och Afrika övertalas att sälja sina organ för några tusen. Kirurgerna och kriminella mellanhänder tjänar hundratusentals kronor per operation.

– Väldigt ofta får de som övertalas att sälja sina organ inte några pengar alls, utan kastas ut på gatan. De är tvungna att börja arbeta direkt och blir ofta väldigt sjuka och försvagade.

Det säger Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet till Sveriges radio. Hon har rest runt i världen för att kartlägga handeln med mänskliga organ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida