Taxi till vården i stället för ambulans

Taxi till vården i stället för ambulans
I Stockholm får lindrigt sjuka numera åka taxi istället för ambulans. Arkivbild: Mostphotos

När ambulanspersonalen i Stockholm möter lindrigt sjuka och skadade ringer de numera efter taxi åt patienterna. Så frigörs viktig tid till de allvarligare fallen.

De drygt 50 ambulansbilarna i Stockholms län är i dag extremt överbelastade. Delvis för att de många gånger skickas till patienter som ofta inte är så akut sjuka eller skadade att det krävs ambulanstransport. Många sjuka äldre ringer efter ambulans när de är ensamma och oroliga.

Det försök som just nu pågår i länet innebär att ambulanspersonalen ringer efter en taxi om de bedömer att en patient som de har kallats hem till inte är i behov av ambulansfärd.  De kontaktar en läkare på SOS alarm för att få klartecken att skicka patienten på annat sätt. Taxin  betalas av landstinget.

– Det här är fantastiskt bra, det kommer att frigöra oss mycket tidigare, säger ambulanssjuksköterskan Susann Wärmefors Wedin, Vårdförbundets förtroendevalda på Samariten ambulans.

När ambulanspersonalen har ringt efter taxi väntar de in bilens ankomst innan de åker vidare. I stället för kanske en timmes utryckning behöver insatsen inte ta mer än en kvart.

– Och då kan vi under tiden också observera patienten och försäkra oss om att ingenting tillstöter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida