Tbc-målet igång i Kristianstad

Tbc-målet igång i Kristianstad
Det var den här typen av munskydd som den tbc-smittade sjuksköterskan använde. Trots att munskydden är till för engångsbruk var det rutin på sjukhuset att återanvända dem. Arkivbild: Anders Olsson

Smittades sjuksköterskan av tbc på grund av ledningens försumlighet? Eller är brottet egentligen preskriberat? I dag startade rättegången vid Kristianstads tingsrätt mot en verksamhetschef som anklagas för arbetsmiljöbrott.

24 oktober 2011

Det var 2009 som en sjuksköterska på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad smittades av tbc, sannolikt efter att ha återanvänt ett engångsmunskydd flera gånger. Den tbc-stam hon smittades med var i alla fall identisk med den hos en patient på samma sjukhus som hon tagit hand om.

Tydliga instruktioner

Till saken hör att det var rutin på sjukhuset att återanvända munskydd avsedda för engångsbruk. I strid mot instruktionerna på förpackningen tog personalen av sig dem och sedan på igen för att först på slutet av arbetsdagen slänga skydden.

Den verksamhetschef som nu åtalats hävdade då att han inte kände till att munskydd återanvändes rutinmässigt. Dessutom har han hävdat att Vårdhygien Skåne och Smittskydd Skåne under ett möte rekommenderat återanvändning av engångsmunskydd, något som Region Skånes hygienöverläkare Hugo Johansson inte har något minne av.

– Om man i en pandemisituation får ont om de här munskydden framöver skulle man möjligen kunna göra på det sättet. Men inte annars. Då ska andningsskyddet användas vid ett tillfälle och sen kastas. I det här fallet handlar det dessutom om tuberkulos och i det sammanhanget har vi aldrig sagt att man ska göra på det här viset, berättade han för Vårdfokus.

Preskriberat?

Försvaret hävdar att det är oklart hur sjuksköterskan egentligen smittades och att brottet dessutom kan vara preskriberat.

Rättegången pågår även under tisdagen. Dom faller troligtvis inom två veckor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida