Tekniskstrul hos SOS Alarm hotar patientsäkerheten

Tekniskstrul hos SOS Alarm hotar patientsäkerheten
SOS Alarm har på senare tid drabbats av flera tekniska problem. Janne Kautto anser att det är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten.

Under en knapp timme natten till onsdagen gjorde tekniska problem att det var svårt att komma fram till SOS Alarm på nödnumret 112. Ett liknande fel inträffade så sent som för ett par veckor sedan. Även dirigeringssystemet för ambulanserna har gått ner flera gånger de senaste veckorna.

18 januari 2012

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, anser att patientsäkerheten är allvarligt hotad.

Det senaste tekniska problemet hos SOS Alarm började strax efter klockan 23 natten till onsdag och var helt avhjälpta strax före midnatt. Flera av de drygt 250 personer som normalt ringer mellan dessa klockslag hade svårt att nå fram. Ett liknande, men inte lika allvarligt fel, inträffade den 3 januari. Då varade störningarna i systemet i 20 minuter.

Orsaken tros i dagsläget vara att det reservsystem som både oplanerat och planerat träder i kraft några gånger per år inte fungerat fullt ut.

– Det här har drabbat hela landet samtidigt. Vi ser mycket allvarligt på att man inte omedelbart kommer fram på nödnumret, det är Sveriges och Europas viktigaste larmnummer, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Ambulansdirigeringen krånglar

Han säger att det inträffade är mycket ovanligt och har själv aldrig upplevt att reservsystemet krånglat tidigare.

Men tekniska problem tycks höra till vardagen på SOS Alarm för tillfället. Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, säger att den utrustning som SOS Alarm använder för att dirigera ambulanserna har strulat flera gånger de senaste veckorna.

Vid dessa tillfällen har radiokommunikation behövt tillämpas, och eftersom det då krävs flera anrop för att koordinera en utryckning uppstår snabbt köbildning. De bilar som var klara för nya uppdrag förhindrades att meddela detta eftersom det plötsligt blev svårt att komma fram över radion.

– Det gjorde att  ambulanser som var långt bort fick åka på prio-1 larm. Det är allvarliga brister och ett hot mot patientsäkerheten, det får inte hända ett system i Sverige, säger Janne Kautto.

Hela landet drabbat

Han jobbar själv i Stockholm men har fått indikationer på att liknande problem finns över hela landet. Han menar att det reservsystem som SOS Alarm använder är betydligt sämre än ordinarie och orsakar teknikstrul varje gång det används.

För presstalesmannen på SOS Alarm kommer Janne Kauttos uppgifter som en överraskning.

– Jag har i dagsläget ingen kommentar till det. Jag utesluter inte att de stämmer, och att de skulle kunna hänga samman med nattens händelser, men det är ingenting jag känner till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida