Togs inte med i ambulansen – dog dagen efter

Efter att ambulanspersonalen bedömt kvinnans magbesvär beslutades i samråd med henne och maken att hon skulle stanna hemma. Nästa dag var kvinnan död. Händelsen är polisanmäld och nu ska Socialstyrelsen utreda fallet.

Det var i april i år som en 70 årig kvinna i Halland insjuknade med buksmärtor, illamående och kräkningar. Maken ringde sjukvårdsrådgivningen som rekommenderade maken att ringa efter en ambulans.

Väl på plats bedömde ambulanspersonalen, en erfaren ambulanssjuksköterska och ambulansvårdare, att kvinnan var magsjuk.

Ville inte åka

Kvinnan ville inte åka med och tillsammans med patienten och maken beslutades att hon skulle avvakta i hemmet, dricka försiktigt och ta smärtstillande. Maken råddes att kontakta vården om kvinnan började må sämre.

Nästa dag hittade maken sin hustru död, efter att ha varit borta från bostaden några timmar. Eftersom den primärvårdsläkare som tillkallades misstänkte att något fel kunde ha begåtts av ambulanssjukvården polisanmälde han händelsen. Den har även anmälts till Socialstyrelsen för utredning enligt lex Maria.

Efter Emilfallet

Efter det så kallade Emilfallet i våras, då en ung man dog sedan han nekats en ambulans av SOS Alarm, har det pågått en livlig diskussion i medierna kring bristen på akuta ambulanstransporter och spekulationer om att detta kan ha lett till att såväl SOS Alarm som ambulanspersonalen skulle ha blivit mer restriktiva gentemot patienter som inte uppenbart hotas till livet.

I vissa landsting kan ambulanspersonalen neka att ta med en patient som inte bedöms vara i behov av ambulans, medan detta i princip är omöjligt i andra landsting.

I det här fallet ska det dock inte ha handlat om att kvinnan nekades ambulans utan om att hon själv inte ville åka med. Beslutet att avvakta ska ha tagits i samråd med patientens make.

Enligt Jonas Högberg, ambulansöverläkare i Halland, är ambulanspersonalen i Halland skyldiga att använda sig av de beslutsstöd och triagesystem som de har till sitt förfogande för att bedöma patientens behov av ambulans. Ambulanspersonalen får inte frångå resultatet från dessa stödsystem.

– De kan i princip inte lämna en patient hemma, annat än om patienten absolut inte vill ha vård. De kan inte heller föreslå att patienten ska stanna hemma. Men här har beslutet, enligt personalen, tagits i samförstånd med patienten och maken.

Tror på lätt övertalning

– Men vi vet ännu inte hur paret uppfattade situationen. Det är ju lätt att låta sig påverkas av sjukvårdspersonalens bedömningar. Någon typ av lätt övertalning tror jag nog ändå att det var frågan om. Om personalen gjorde rätt eller fel vet vi dock inte, det är det som vi vill ha utrett, säger Jonas Högberg.

Samtidigt poängterar han att det ännu inte är klarlagt vad kvinnan egentligen dog av. Det behöver inte nödvändigtvis ha ett samband med magsmärtorna. Kvinnan hade bland annat en hjärt-kärlsjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida