Tvingas arbeta mer än 24 timmar i sträck

Tvingas arbeta mer än 24 timmar i sträck
Vårdförbundet i Värmland ifrågasätter dygnsarbetstiden för ambulanssjuksköterskorna i en skrivelse till landstingsledningen. Arkivbild: Colourbox

I Värmland arbetar ambulanspersonalen från 8 på morgonen till 8 nästa morgon. Men dessutom har de schemalagts för utbildning ytterligare fyra timmar - direkt efter sitt 24-timmarspass. Nu protesterar Vårdförbundet.

21 januari 2011

– Det här är ett brott mot kollektivavtalet om arbetstidens förläggning. Därför har vi begärt en förhandling med verksamhetsledningen för ambulansen. Det säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för landstinget i Värmland.

Hon är starkt oroad för vad de långa arbetspassen får för konsekvenser för både patientsäkerheten och medarbetarnas hälsa.

– Sen kan man ju fråga sig hur bra man kan ta till sig en utbildning efter att man har varit vaken ett helt dygn, säger Ann-Britt Jonsson.

Hon får medhåll från chefen för ambulansverksamheten i Värmland, Torbjörn Nyvall:

– Om man har lagt in fyra timmars utbildning direkt efter ett dygnsarbetspass så är det fel enligt våra rutiner. Så ska det absolut inte vara, säger han.

Det är inte bara förlängningen av dygnsarbetspassen som Vårdförbundet protesterar mot. Enligt kollektivavtalet ska arbetspassen vara minst 4 timmar och mest 26 timmar. Men det har  hänt att lokala verksamhetschefer bara har lagt ut 3 timmar och ”sparat” en timma för att kunna lägga ut vid senare behov.

Egentligen är Vårdförbundet i Värmland inte alls förtjusta i att ha dygnsarbetspass.

– Här pratar vi om säker vård, men hur säkert är det när personalen har jobbat ett helt dygn i sträck, undrar Ann-Britt Jonsson.

Trots det har man tidigare inte velat lyfta frågan eftersom det finns ett önskemål från medlemmar om att ha dygnsarbetspass. Men nu har skyddsombudet Peter Blom skrivit till landstingsstyrelsen och undrar om de som ansvariga politiker anser att det är förenat med god arbetsmiljö att ha så långa arbetspass.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida