Uppsägningshot avvärjt på Öland

Personalen följer med då landstinget tar tillbaka driften av ambulansstationen i Löttorp på Öland.

 –Vi är rätt nöjda med förhandlingen, säger Kenneth Sjöström, ombudsman på Vårdförbundets Kalmaravdelning.

Från nyår tar landstinget i Kalmar tillbaka driften av ambulansstationen i Löttorp från Mörbylånga ambulans AB.  Företaget har drivit stationerna i Mörbylånga, Ålem och Löttorp och vann upphandlingen den här gången också. Men nu omfattar upphandlingen inte stationen i Löttorp, den ska gå tillbaka i landstingets regi.

I dag har Mörbylånga ambulans AB tolv anställda som roterar mellan stationerna i Löttorp och Mörbylånga, med Mörbylånga som utgångspunkt. Men utan Löttorp behöver företaget bara halva personalstyrkan. Det vill säga fyra sjuksköterskor och två ambulansvårdare färre än i dag.

Verksamhetsövergång, trots allt

Landstinget tar över driften men ansåg till en början inte att det rörde sig om en verksamhetsövergång.  Vid sådana övergångar ska personalen som arbetar i den verksamheten följa med. 

Men i går förhandlade Vårdförbundet och Kommunal med landstinget och man enades om att tillbakatagandet är en verksamhetsövergång. De sex anställda som Mörbylånga ambulans AB och landstinget är överens om att verksamhetsövergången gäller kommer att erbjudas att börja arbeta i landstinget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida