Uppsalasjuksköterska årets smärtsjuksköterska

Prestigelös med patientens bästa för ögonen och en god arbetskamrat. Det är Tommy Söderman, som av Riksföreningen mot smärta utsetts till årets smärtsjuksköterska.

Årets smärtsjuksköterska utses varje år sedan 1994. I år fanns det tre nominerade till utmärkelsen, och det blev alltså Tommy Söderman, sjuksköterska vid smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som fick utmärkelsen. Den delas ut till en sjuksköterska som är engagerad i utveckling och förbättring av omvårdnad och behandling av patienter med smärta.

? Det känns bra att Tommy har fått utmärkelsen. Vi är många som känner honom och vet att han är en duktig sjuksköterska, säger Karin Lundbäck, ordförande i riksföreningen.

I sin motivering säger styrelsen om Tommy Söderman att han är en mycket duktig smärtsjuksköterska med stora och gedigna teoretiska kunskaper inom sitt specialområde smärta och smärtbehandling. Han bidrar till att sprida kunskap på många olika nivåer. Han är ständigt nyfiken på nyheter inom smärtområdet och söker aktivt ny kunskap.

”Att stilla sig och bara vara”

Styrelsen skriver också att han har förmågan att ?stilla sig inför svåra situationer som han möter dagligen på sjukhuset. Ett cancersjukt barn eller en trött farbror ? att sitta stilla och bara vara, det är en av sjuksköterskeyrkets utmaningar och där kommer hans vida humanistiska synsätt till sin rätt?.

? Jag ser priset som en utmärkelse för alla oss som jobbar på golvet med det dagliga arbetet och försöker att göra det gott, säger Tommy Söderman själv om sin utmärkelse.

Han har varit sjuksköterska sedan 1976 och började arbeta med patienter med svåra smärttillstånd för tolv år sedan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida