Utredning tillsätts efter dödsfallet i Midnattsloppet

Utredning tillsätts efter dödsfallet i Midnattsloppet
26-åringen avled i samband med Midnattsloppet i Stockholm. Nu ska landstinget utreda om det begåtts något fel när ambulansen dirigerades om. Arkivbild. Foto: Colourbox

Ambulansen med en dödsjuk patient dirigerades om från ett sjukhus till ett annat. 26—åriga Freddie Ferm avled. Nu tillsätter Stockholms läns landsting en utredning för att se om något fel har begåtts. Uppdaterad 2010-08-24 kl. 13.50

Strax efter att Freddie Ferm hade sprungit Midnattsloppet i Stockholm segnade han ner utan puls. Sjukvårdare på plats började med livsuppehållande åtgärder i väntan på ambulans. På väg till Södersjukhuset som ligger närmast dirigerades dock ambulansen om till Karolinska universitetssjukhuset.

– Orsaken var att Södersjukhuset var fullt, det har jag uppfattat tydligt, säger Anders Klarström, pressansvarig på SOS Alarm.

Södersjukhusets informationschef Helene Hellströmer vill inte ge några kommentarer utan hänvisar alla frågor till landstingets informationsansvarige Anders Fridell. Han säger i sin tur att en utredning nu ska tillsättas för att se om något misstag har begåtts.

– Vi hoppas kunna ge besked om några dagar, säger Anders Fridell.

Gränslös dirigering ställer till problem

Ingalill Sundström är styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Stockholm. Hon har inte fått några signaler från medlemmarna om att det är vanligt att de tvingas köra runt mellan sjukhusen med svårt sjuka patienter. Däremot orsakar den gränslösa dirigeringen, alltså att ambulanserna måste ta uppdrag i hela Stockholms län, andra problem för personalen.

– Det är till exempel att de inte hinner ta paus och måltidsuppehåll, säger hon.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida