Vägrar ta mer ansvar utan högre lön
Ett 20-tal sjuksköterskor på akuten i Kalmar hotar med att hoppa av sitt särskilda ledningsansvar lagom till semestern om de inte får ersättning för det extra ansvar de tar.
– När vi började titta på vad vi faktiskt gör som ledningsansvariga sjuksköterskor så har vi insett att det är inte klokt vad mycket vi gör utan extra betalning. Arbetsuppgifter har tillkommit år för år, säger Andréa Berg, sjuksköterska på akutmottagningen.
Viktiga beslut på kort tid
Framför allt handlar uppdraget om att koordinera flödet av patienter på akutmottagningen. Men också om att göra viktiga bedömningar av patienters tillstånd för att kalla på rätt läkare och annan personal.
På kvällar, helger och nätter när det inte finns några chefer på plats är det sjuksköterskorna med särskilt ledningsansvar som måste ta viktiga beslut på kort tid.
Andréa Berg berättar att hon och de andra sjuksköterskorna med extra ansvar länge påtalat att de inte får tillräcklig ersättning, men svaret har alltid blivit att pengarna i potten inte räcker. Så även i år.
Men nu har sjuksköterskorna fått nog.
Dålig löneutveckling
– Nyutexaminerade går in på 23 000 i lön, men en sjuksköterska med tio års erfarenhet och med ledningsansvar tjänar mellan 24 700 – 25 700 kronor i månaden, berättar Andréa Berg, som själv tjänar 25 100 kronor i månaden efter sju år som sjuksköterska, varav tre med ledningsansvar, och tio år som undersköterska.
Av akutens 55 sjuksköterskor är det drygt 20 som har ett särskilt ledningsansvar. De kräver nu att få 2 700 kronor extra varje månad för det extra ansvar de tar. Om inte sjukhusledningen skjuter till mer pengar kommer sjuksköterskorna att frånsäga sig sitt särskilda ansvar från och med den 1 juni, då semestrarna börjar. I stället kommer all personal på akuten att få dela på arbetsuppgifterna.
Vårdförbundet har fredsplikt
– Vi stödjer sjuksköterskorna i sak och enligt vårt avtal ska extra ansvar och kompetens ge högre lön. Däremot kan vi inte stödja den typen av åtgärder som sjuksköterskorna nu vill ta till eftersom vi har kollektivavtal och fredsplikt, säger Michelle Dobos Sandell, ordförande vår Vårdförbundet Kalmar.
Är det här en knepig situation för Vårdförbundet?
– Ja, det är det förstås, för samtidigt tycker vi det är viktigt och bra att våra medlemmar är aktiva och kämpar för det de vill åstadkomma. Men de vet att vi stödjer dem i sak och att vi gör vad vi kan från vår sida för att bidra till en lösning på det här, säger Michelle Dobos Sandell.