Val 2014. KD öppnar för att driva Skåneambulansen i offentlig regi

Tror på samordningsvinster.

4 september 2014

I en debattartikel i Kristianstadsbladet i dag förklarar Kristdemokraternas toppkandidat till regionfullmäktige i Nordöstra Skåne, Per Einarsson, att partiet under nästa mandatperiod vill utreda för- och nackdelar med att återta ambulansverksamheten i kommunal regi.

Han är dock noga med att påpeka att Kristdemokraterna inte är ideologisk motståndare till att privata företag driver skattefinansierad vård. Däremot tror han att det kan underlätta samordningen av vården om ambulansverksamheterna och sjukhusen, dit patienterna transporteras, har samma huvudman.

Inom ambulanssjukvården i Region Skåne har det med jämna mellanrum dykt upp problem som förknippats med att driften sker i privat regi. Riktigt turbulent blev det för två år sedan då ambulansföretaget Sirius Humanum plötsligt gick i konkurs.

Vårdförbundets skyddsombud har otaliga gånger beskrivit stora problem med arbetsmiljön för de anställda och lägre löner jämfört med offentligt anställda ambulanssjuksköterskor. Personalflykten har periodvis varit stor.

Regionen leds av den så kallade Femklövern (M, C, FP, KD och MP) som 1988 drev igenom privatiseringen. Vårdförbundet var starkt kritiskt.

I dag drivs tre av de fyra skånska ambulansdistrikten i privat regi.

I förra veckan lovade Socialdemokraterna i Skåne att ta tillbaka ambulansvården i offentlig regi om de vinner valet. Men det kan ske tidigast i januari 2018 när avtalen med entreprenörerna löper ut.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida