Vallöfte stoppar avdelningsflytt

Rehabavdelning 170s planerade flytt från Ulleråker till Akademiska sjukhusets område inne i Uppsala föranledde kritik, inte minst från dåvarande oppositionen. Nu har ledningen beslutat att inte flytta avdelningen.

För snart ett år sedan meddelade ledningen för Akademiska sjukhuset att vårdavdelning 170, där hjärnskadade patienter rehabiliteras, skulle flyttas från Ulleråker till hus 85 på själva sjukhusområdet. Beslutet försvarades av landstingets dåvarande politiska ledning.

Beslutet om flytten hade tagits utan samråd med de anställda eller deras fackliga organisationer, något som efter centrala förhandlingar ledde till att sjukhuset måste betala skadestånd. Vårdförbundet fick 35 000 kronor.

Protesterna mot flytten föranleddes bland annat av att landstinget samtidigt hade anslagit en miljon kronor till ett projekt om ?Grön terapi?, det vill säga just det slags vård som avdelning 170 var ett exempel på.

Skjuter upp flytten

Nu har sjukhusledningen beslutat att skjuta upp flytten av avdelning 170. De skäl som anges är bland annat protesterna från patienterna, deras anhöriga och personalen. Men också andra skäl anges.

? Jag förstår det, säger Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala. Det hus som avdelningen skulle flytta till byggs om just nu och det hade inte varit lämpligt att flytta just nu.

Men hon pekar också på att dåvarande oppositionslandstingsrådet Britt Pagard (c) aktivt motarbetade flytten och att centern gav ett vallöfte om att avdelning 170 inte skulle flyttas. Valet i höstas innebar att allianspartierna vann valet i Uppsala län och nu ingår centern i den nya majoriteten.

? Om den nya majoriteten ska hålla sitt löfte måste avdelningen bli kvar åtminstone under den här mandatperioden, säger Agneta Wiberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida