Var tredje förtroendevald på ambulansen i Köping

Var tredje förtroendevald på ambulansen i Köping
Antalet medlemmar i Vårdförbundet och antalet förtroendevalda stiger på ambulansstationen i Köping. Specialistsjuksköterskan Viktor Andersson är förtroendevald sedan ett och ett halvt år.

Fackets delaktighet i det pågående förändringsarbetet och en positiv chef tros vara en del av förklaringen.

Vårdförbundet i Västmanland har länge försökt öka antalet medlemmar på ambulansstationen i Köping och nu ser det ut att ha lossnat. Hälften av sjuksköterskorna är med i förbundet och snart är man fyra förtroendevalda på dussintalet medlemmar.

 – Arbetsgivaren har en del i det, de vill ha någon att tala med då de utvecklar verksamheten och den naturliga partnern är ju facket, säger specialistsjuksköterskan Viktor Andersson, förtroendevald på ambulansstationen i Köping.

För några år sedan fick personalen en ny chef som själv hade varit fackligt aktiv och som, enligt Viktor Andersson, förstår vikten av att samverka med facket.  

– En förmiddag i månaden har vi facklig dialog då vi samverkar på ett konstruktivt sätt. Hade jag inte upplevt att arbetsgivaren var intresserad skulle jag inte ha engagerat mig – även om de gör som de vill ändå ibland. Har vi sakliga argument så lyssnar de, bara gnäll är svårt för dem att hantera, säger Viktor Andersson.

Han blev själv förtroendevald för ett och ett halvt år sedan.

Ni har på kort tid gått från att vara en förtroendevald till att snart vara fyra. Hur kommer det sig?

– Ambulansstationen i Köping har just nu ett stort förändringsarbete på gång och då sitter vi som är förtroendevalda med i flera sammanhang. Det visar att man kan påverka och det tror jag lockar många.

Vårdförbundets avdelning Västmanland gläds över anslutningen och kommer att uppvakta ambulansstationens sjuksköterskor på deras medlemsmöte på onsdag. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida