Vård i stället för fyllecell

Vård i stället för fyllecell
Vården måste ta mer ansvar för omhändertagandet av berusade, anser regeringen. Arkivbild: Mostphotos

Fortfarande placeras alldeles för många berusade i arresten, i stället för att få vård. Nu miljonsatsar regeringen för en förändring.

Redan 2011 konstaterade Missbruksutredningen att vården har ett stort ansvar för att ta hand om berusade personer och att arresten egentligen ska vara en sista utväg, allt enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Dör i arresten

Ändå hamnar fortfarande majoriteten av alla som omhändertas för fylla i arresten. Även minderåriga.

Många gånger handlar det om personer som vid en första bedömning inte är så fulla att de har ett akut medicinskt behov, men en stor grupp befinner sig i riskzonen och behöver därför tillsyn och omvårdnad. Denna kompetens har inte polisen och flera gånger per år dör berusade i arresten eller på vägen dit.

Praxisförändring

Trots att lagen inte följs som det är tänkt från början har regeringen inte förslagit någon lagändring. I stället hoppas barn och äldreministern Maria Larsson på en ”varaktig praxisförändring” och lägger ansvaret på kommuner, landsting och polisen.

I dag gick hon ut med att regeringen satsar 35 miljoner kronor som ska gå till lokalt utvecklingsarbete. Tanken är att landsting och kommuner, tillsammans med polisen, ska skapa lokala förutsättningar för att öka den medicinska säkerheten och omvårdanden vid omhändertagandet av berusade personer.

Värdigt omhändertagande

2011 konstaterade missbruksutredningen att bara nio procent av de som omhändertas för fylla förs till en sjukvårdsinrättning.

Förutom att ge ett säkrare och värdigare omhändertagande, än vad många berusade får i arresten i dag, hoppas Maria Larsson att satsningen på att ge fler omhändertagna vård även ska hjälpa människor på längre sikt.

– Ett ökat medicinskt och socialt deltagande i omhändertagandet kan underlätta en efterföljande behandling av missbruksproblematiken, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida