Vårdförbundet är emot dygnspass

Vårdförbundet är emot dygnspass
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, anser att villkoren för ambulanspersonalen inte har hängt med i utvecklingen. Foto: Vårdförbundet

Sineva Ribeiro anser att 24-timmarspass innebär risker för patienten och är ohälsosamt för personalen.

25 november 2014

Vården har utvecklats enormt men de avtal som styr arbetstiderna har inte hängt med, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

– Vi skulle aldrig acceptera att en pilot eller långtradarchaufför arbetade 24 timmar i sträck med tanke på säkerheten. Ambulanserna i dag är dessutom mer av rullande akutmottagningar där specialistsjuksköterskorna startar avancerad vård och behandling redan i hemmet eller på platsen och fortsätter i ambulansen. Det är ingen transporttjänst, säger hon.

Beslut väntas om att avskaffa dygnen

Nästa år kan Vårdförbundet ta ett principbeslut där man uttalar sig för att dygnspassen ska avskaffas, efter kongressen där hälsosam vårdmiljö kommer att tas upp.

– Redan i dag för vi en politik som till exempel innebär rätt till rast efter fem timmar. Då kommer vi se att det här med dygnspass håller inte, säger Sineva Ribeiro.

Många medlemmar vill jobba dygn. Vet de inte sitt eget bästa?

– Det har inte med det att göra, utan att de inte har fått möjlighet att verkligen gå in i frågan och se vad det innebär för dem själva och för dem som de ska vårda. Där har cheferna ett stort ansvar att diskutera de här frågorna. Och vi på Vårdförbundet har ett ansvar att ta den medlemsdialogen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida