Vårdförbundet kräver Sundsvalls kommun på tre miljoner kronor

Ett skadestånd på 3 miljoner kronor. Det vill Vårdförbundet ha av Sundsvalls kommun. Bakom kravet ligger att hemsjukvården den 1 februari återförs till landstinget.

När processen inleddes lovade kommunen att det skulle ske som en verksamhetsövergång. Nu har man ändrat sig. Kommunens hemsjukvård läggs ner och landstinget startar en ny verksamhet.

Annat var det i våras. I ett brev till landstinget från den 24 april skriver Sundsvalls kommuns äldreomsorgschef Håkan Littzell att kommunens uppfattning är att ”denna förändring är att betrakta som en verksamhetsövergång” enligt MBL, medbestämmandelagen.

– Så var det när hemsjukvården gick över i kommunal regi 1997. Varför skulle det inte vara det nu? säger Bertil Hedman, en av de distriktssköterskor som arbetar inom den kommunala hemsjukvården på landstingets uppdrag.

Sa upp avtalet

År 1997 tog alltså Sundsvalls kommun hand om hemsjukvården inom kommunen på uppdrag av landstinget i Västernorrland. Men i våras, när avtalet skulle förlängas, kunde kommunen och landstinget inte komma överens om priset. Kommunen sa upp avtalet, och så småningom också de 35 distriktssköterskor och sjuksköterskor som var anställda av kommunen för att sköta hemsjukvården.

– Vi hävdar att det handlar om en verksamhetsövergång, och att kommunens uppsägning av våra medlemmar är ogiltig. Vi har 30 medlemmar och kräver 100 000 kronor i skadestånd för var och en, säger Conny Karlsson, ombudsman på Vårdförbundet i Västernorrland.

Sänkt lön

Eftersom landstinget och kommunen hävdar att det inte är någon verksamhetsövergång måste de som nu arbetar inom kommunens hemsjukvård söka sina arbeten på nytt. Det innebär sänkt lön och att de betraktas som nyanställda, det vill säga hamnar längst bak i turordningskön om det skulle bli inskränkningar inom landstinget.

Till det kommer att landstinget anser sig kunna sköta verksamheten med betydligt färre anställda. Det handlar om kanske hälften av dem som nu arbetar inom den kommunala hemsjukvården. Exakt hur många har landstinget inte preciserat ännu.

Tyngre vård

– När vi gick över till kommunen 1997 handlade det om 23,5 tjänster. Men sedan dess har belastningen på hemsjukvården ökat – inte minst beroende på att landstinget dragit in vårdplatser på sjukhusen – och vi har börjat utföra vårduppgifter som vi inte hade då, till exempel dialysbehandling, säger distriktssköterskan Bertil Hedman.

Conny Karlsson är också kritisk:

– Från landstingets sida säger man att hemsjukvården ska ”jobba på ett annat sätt”. Vi har länge efterlyst hur – men än så länge har vi inte fått något svar.

Förhandlingen på lokal nivå är avslutad, även om protokollet inte är justerat ännu. Det är stor sannolikhet att frågan förs till förhandlingar på central nivå.

Vårdfacket har i dag varken fått tag på äldreomsorgschefen i Sundsvalls kommun eller primärvårdschefen i landstinget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida