Vårdförbundet. Region Skåne måste betala ambulanssjuksköterskors infrusna ersättningar

Vårdförbundet. Region Skåne måste betala ambulanssjuksköterskors infrusna ersättningar
Region Skåne har ett moraliskt ansvar att ta gentemot de ambulanssjuksköteskor vars semesterdagar och kompdagar frusit inne, tycker Mats Runsten som är ordförande i Vårdförbundet Skåne. Foto: Anders Olsson

Nu kräver Vårdförbundet Skåne att ambulanssjuksköterskor som varit anställda vid det konkursade Sirius humanum ska få ut sin innestående semester och komptid, värd 5,2 miljoner kronor.

I ett öppet brev adresserat till politikerna i regionstyrelsen skriver Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning, att Region Skåne som huvudman har ett ansvar att betala de ambulanssjuksköterskor vars komptid och semesterdagar frös inne i samband med konkursen.

Enligt den statliga lönegarantin får de ersättning för innestående semester räknat från den 1 januari 2011, men Mats Runsten syftar på semester som har sparats ännu längre.

– Det handlar om allt mellan en tusenlapp till upp till 30 000 kronor som de går miste om, och det är mycket pengar för våra medlemmar, säger Mats Runsten.

Ett moraliskt ansvar

Han pekar på det ansvar för konsekvenserna av konkursen som regionen har i sin roll som huvudman för ambulanssjukvården.

– De har, om inte ett juridiskt ansvar, så ett moraliskt sådant. Region Skåne visste om att Sirius hade en skakig ekonomi, vilket inte våra medlemmar gjorde.

Han hoppas att brevet ska skapa debatt, men har ännu inte fått någon respons från politikerhåll.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida