Vårdförbundet vill se reglerade raster för ambulanspersonalen

Vårdförbundet vill se reglerade raster för ambulanspersonalen
- Arbetsgivaren har spelat under täcket med oss vad gäller måltidsuppehållet, anser Lars Swantesson, förbundsombudsman i Västra Götaland. Foto: Vårdförbundet

Sedan Västra Götalandsregionen tog över driften av ambulanssjukvården i Göteborg i oktober förra året har personalens raster varit oreglerade. Efter fruktlösa försök att sluta avtal i frågan väljer Vårdförbundet nu att inleda en tvisteförhandling.

Ambulanspersonalen i Göteborg har sällan tid att sitta ner i lugn och ro och äta lunch. Sedan regionen tog över i höstas har man använt sig av så kallat måltidsuppehåll, det vill säga uppehåll för måltid som får tas ut i mån av tid.

Bryter mot lagen

Men eftersom inget lokalt kollektivavtal träffats med Sahlgrenskas Universitetssjukhusets förvaltning, bryter arbetsgivaren mot arbetstidslagen och gällande kollektivavtal, anser Vårdförbundet.

– Enligt det centrala kollektivavtalet får man ha måltidsuppehåll på nätterna. Vi kan också sluta lokala avtal om att det får användas i vissa fall. Men det måste finnas ett färdigt avtal, och det har vi inte i det här fallet, säger Lars Swantesson, förbundsombudsman för Vårdförbundet.

Anmärkningsvärt att inget avtal finns på plats

Därför har Vårdförbundet nu bestämt sig för att inleda en tvisteförhandling. Enligt Lars Swantesson är det anmärkningsvärt att en huvudman av Västra Götalandregions storlek inte lyckats lösa frågan, trots att man har bedrivit ambulansverksamheten ända sedan i höstas.

– De har spelat under täcket med oss. Därför har vi nu bestämt oss för att tvista, säger han.

Efter den 5 augusti beslutas om datum för förhandling. Troligtvis kommer det att ske i oktober.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida