Vårdpersonal beredd att ta emot åldrade hårdrockare
På nationaldagen 6 juni startar Sweden Rock, Sveriges största festival. Sjuksköterskor och läkare förbereder sig på frakturer och förmaksflimmer — typiska besvär hos en ålderstigen publik.
Hårdrocksfestivalen Sweden Rock som startar på torsdagen i Blekinge lockar varje år uppemot 50 000 besökare och i år kan de se fram emot artister som Kiss, Status Quo och Sweet. Många av rockstjärnorna är lika gamla som sin publik och de två medicinska teamen som är på plats är väl förberedda på kombinationen sol, fylla och rockande pensionärer.
– Till exempel tar vi medvetslöshet, en klassisk larmkod på festivaler, mer på allvar. Oftast beror det på fylleri men här tänker vi att hjärtstopp inte är helt orimligt och genom åren har vi skickat in flera med debuterande förmaksflimmer, säger Rasmus Stjernqvist.
Han är medicinskt ansvarig läkare och före detta ambulanssjuksköterska som är på Sweden Rock för femte gången.
Bemannat dygnet runt
Festivalområdet är bemannat dygnet runt. Dagtid rullar en akutbil med en läkare och en sjuksköterska och kvällstid ansluter ytterligare en bil. Dessutom finns det ett observationstält med fem platser där utslagna hårdrockare övervakas i väntan på ambulans. De medicinska teamen jobbar nära tillsammans med Röda Korsets som tar hand om lättare besvär.
Andra vanliga problem som publiken söker för är allergier, uttorkning, kramper, sårskador, frakturer som uppstår när man dyker från scenkanten och ont i magen.
– Magont är en klassiker och det är klart, har man druckit en halv liter sprit varje förmiddag i några dagar kan det bli så, säger Rasmus Stjernqvist.
Skador av headbanging
Psykiska problem förekommer också men då handlar det oftast om problem som har funnits där sedan tidigare och inte någon akut händelse som att konserten var dålig.
Headbanging kan orsaka både nackskador och tinnitus men hittills har Rasmus Stjernqvist inte stött på någon som har sökt vård efter att ha skakat för häftigt på huvudet.
– Det beror kanske på att besvären inte kommer akut utan lite senare, och då hänvisar vi till närmaste vårdcentral, säger han.
Lugn stämning
Rasmus Stjernqvist ser fram emot en relativt lugn festival med skön stämning.
– Det är helt klart roligare att gå hit än till det vanliga jobbet. Det är en trevlig festival som inte bara handlar om fylla för det hade jag inte haft tålamod med, säger han.