Vårdpersonal i Värmland hjälper flyktingar i Irak

Vårdpersonal i Värmland hjälper flyktingar i Irak
Gun-Britt Holm vill åka till Irak och arbeta i flyktinglägren. Foto: privat

Företagssköterskan Gun-Britt Holm nöjer sig inte med att se flyktingkatastrofen i tidningar och på teve. "Jag vill dit och jobba", säger hon.

Hundratusentals människor lever under svåra förhållanden i flyktinglägren i norra Irak och för varje dag som går blir bristen på mediciner och vätskeersättning att större. Behovet av hjälp är enormt och nu kommer åtminstone en liten del från oväntat håll, från en vårdcentral i Filipstad.

Ägaren till vårdcentralen, läkaren Lokman Atroshi, som även driver ett specialistsjukhus i Erbil i norra delen av landet, är redan på plats och jobbar frivilligt i flyktinglägren. Och nu vill företagssköterskan Gun-Britt Holm också åka till Irak.

– Jag vill bara gå in och jobba som sjuksköterska! Det mest basala är viktigast just nu, som att lägga om sår, se till att folk får vätska i sig och försöka undvika epidemier, säger hon.

Varit där tidigare

I april när läget var mycket lugnare var hon inbjuden till Irak för att utbilda vårdpersonalen på det svenska specialistsjukhuset och ett statligt sjukhus i bland annat hjärtlungräddning, ekg och spirometri. Hon blev väldigt berörd av att lära känna människorna på plats.

– De är helt makalösa och ger av sig själva. Jag vill dit igen, säger Gun-Britt Holm.

Nu får hon desperata mejl från samma personer: ”Det är kaos”.

Konstig vardag hemma

– Allt det vardagliga här hemma med att boka patienter är omkullkastat, säger Gun-Britt Holm.

Med tanke på säkerhetsläget måste en eventuell resa ske under ordnade former till exempel via en hjälporganisation, för ensam åker hon inte. Under tiden jobbar hon på hemma i Filipstad – trots att det känns konstigt.

– Det känns väldigt konstigt. Här möter vi många förhållandevis friska människor som vill kontrollera blodtryck och kolesterolvärden och på radion berättar de som skolbarn som vill ha den senaste skolväskan som kostar flera tusenlappar. Det är inget fel i att ha det bra, men man får helt andra perspektiv, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida