Västerbotten: Ambulanser kameraövervakas

Västerbotten: Ambulanser kameraövervakas
Förutom kamera är ambulanserna också utrustade med gravitationsmätare för att registrera vad som händer på vägen. Foto: Pontus Albertsson

Två ambulanser åker nu omkring på Västerbottens vägar med en övervakningskamera installerad. Skyddsombudet i Umeå ser dock inga problem med integriteten — så länge man tänker efter före.

Bakgrunden är ett forskningsprojekt med målet att utvärdera och utveckla säkerheten vid utryckningskörning. Bland annat för att undvika liknande händelser som den i Umeå hösten 2009, då en ambulansförare skadades allvarligt i en kollision mellan ambulansen och en lastbil.

Som ett led i projektet har två ambulanser fått kameror installerade utanpå bilen, för att registrera vad som händer på vägen i samband med utryckningen. Men även om kameran är riktad mot vägen, och bara filmar så länge blåljuset är på, ställer det krav på ambulanspersonalen avseende patientens integritet.

– Ibland kräver säkerheten att man behåller blåljuset på och då måste man också tänka på hur bilen placeras så att kameran inte filmar patienten, säger Peter Moberg, ambulanssjuksköterska och skyddsombud i Umeå.

Är det någon annan bland ambulanspersonalen som reagerat?

– Jag har inte hört någon reagera på jobbet, så det är ingen stor grej. Det enda är det lilla extra besväret med att behöva tänka på hur man parkerar bilen. Förutom forskaren är det dessutom bara jag som har tillgång till filmmaterialet så vem som helst kommer ju inte åt filmerna, säger Peter Moberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida