Viker helgen åt länets flyktingar

Viker helgen åt länets flyktingar
Carina Bergsten ser fram emot helgens arbete med hälsokontroller på flyktingmottagningen i Västervik.

För att korta väntetiderna för hälsokontroller i Kalmar ställer Carina Bergsten och fem andra sjuksköterskor upp på sina lediga dagar.

– Jag tycker det ska bli roligt. Jag har provat på det tidigare och tyckte att det gav väldigt mycket tillbaka.

Det säger Carina Bergsten som arbetar som sjuksköterska på Hälsocentralen i Västervik. Normalt är hon ledig på helgerna, men i morgon och på söndag jobbar hon och fem andra sjuksköterskor extra med hälsokontroller och tuberkelintester på nyanlända flyktingar och asylsökande.

På två dagar ska de ta emot ett hundratal personer från asylboendet Lysingsbadet i Västervik. Under det senast året har det kommit så många nya flyktingar, främst från det krigshärjade Syrien, att hälsokontrollerna inte hinns med i den takt som är önskvärd.

Det är annars något som Kalmar län brukar klara ganska bra. Under 2013 undersöktes drygt 80 procent av de nyanlända.

När Carina Bergsten fick frågan om hon kunde tänka sig att ställa upp tackade hon genast ja. Hon får full lön för sitt arbete, plus ersättning för kvalificerad övertid, men det är inte det som lockar henne. För några år sedan, när hon läste till sjuksköterska, hade hon en kort praktikperiod på Lysingsbadets asylboende.

– Det var väldigt intressant med alla dessa olika människor som man fick träffa, både barn vuxna och äldre. Efter att ha fått ta del av deras personliga historier fick jag en helt annan förståelse för deras situation, säger Carina Bergsten.

Hälsokontrollerna görs för att tidigt upptäcka ohälsa och erbjuda vård och smittskydd. Medan några undersköterskor tar prover på flyktingarna kommer Carina Bergsten och de fem andra sjuksköterskorna i helgen att göra tuberkelintester med PPD.

Men det Carina Bergsten ser fram emot allra mest är hälsosamtalen, som vart och ett tar mellan 30 och 45 minuter.

– Ja det är det jag tycker ska bli spännande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida